Güncel Haberler

Aralarında İstanbul, Ankara, İzmir, Edirne ve Kocaeli de var! Bakan Uraloğlu’ndan 5G açıklaması: ’25 yerde denemelere başlandı’

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu’nda (BTK) düzenlenen “Beşinci Nesil (5G) Mobil Haberleşme Altyapısını Geliştirme Projeleri Lansman Töreni”nde, teknolojinin hayatın birçok alanını değiştirdiğini belirtti.

Yaşam alanlarının dijitalleşmesiyle birlikte dijital ekosistemlerin öneminin ve etkisinin arttığını vurgulayan Uraloğlu, mevcut teknolojik altyapılarla karşılanamayan özel ihtiyaçların yeni nesil mobil teknolojileri önemli hale getirdiğini söyledi.

Uraloğlu, ülkelerin küreselleşen dünyada sağlıklı bir iletişim altyapısına sahip olmadan rekabet edebilmelerinin mümkün olmadığını vurgulayarak, dijital teknolojilerin verimliliğinin artırılmasının ekonomik büyümenin temel itici güçlerinden biri haline geldiğini açıkladı.

“Genişbant ABONE SAYISI 93 MİLYONU AŞTI”

Cumhuriyetin yeni yüzyılı için hazırlanan projelere hız vereceklerini vurgulayan Uraloğlu, şöyle konuştu:

“Bu yüzyıl, ülkemizin dünya tarihine damgasını vuracağı bir dönem olacak. Bizler bu yeni döneme, ‘Güçlü sanayisi ve milli teknolojisi olan bir Türkiye’ vizyonu ve ‘Rekabetçi ve sürdürülebilir bir Türkiye yaratmak’ misyonuyla başladık. , Yüksek teknolojiye dayalı milli ve milli sanayi yapısı”. Ülkemizin geleceğini, yerel olarak 3 ana başlıkta konuşuyoruz: Üretim, yüksek teknoloji ve küresel marka. Bu bağlamda iletişim sektöründeki yatırımlarımızdan bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum. 2002 yılında 23 milyon olan mobil abone sayısı yaklaşık 91,36 milyona ulaştı. 2002’de neredeyse sıfırdı. Bugün genişbant abone sayısı 93 milyonu aştı. Önümüzdeki dönemde herkesin evine genişbant internet hizmeti sunacağız. 2028 yılında genişbant abone sayımızı 111,7 milyona, mobil abone sayımızı ise 101,8 milyona çıkarmayı hedefliyoruz. Fiber altyapımızın uzunluğu 536 bin kilometre.

Çamlıca Kulesi ile bölgede ölçülen elektromanyetik alan değerinin düştüğü bilgisini veren Uraloğlu, şöyle konuştu: “Dünyada ilk kez tek iletişim kulesinden aynı anda 100 FM radyo yayınlayabilen Çamlıca Kulesi sayesinde elektromanyetik alan Bölgede ölçülen alan değeri, Avrupa Birliği için kabul edilebilir eşik değer olan 39 volt/metreden geriledi.” “6 volt/metreden 2,5 volt/metreye düşürdük. Bu da yaklaşık 15 kat iyileşme sağladı” dedi.

e-Devlet Kapısı’nı kullanan kişi sayısının 64 milyona yaklaştığını belirten Uraloğlu, 1001 kurumun 7 bin 410 hizmeti elektronik ortamda vatandaşlara sunduğunu söyledi.

“5G AĞLARI MİLYONLARCA İŞ FIRSATI YARATACAK”

Uraloğlu, Bakanlık olarak mevcut 4.5G ve 5G teknolojileri ve ötesi çalışmalara destek vererek nihai ürün haline getirmek için çalıştıklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Teknoloji dünyasında yeni ufuklar açacak 5G ağlarının, trilyonlarca dolar ekonomik değer ve milyonlarca istihdam yaratacağı aşikar. 5G altyapısında gerekli tüm ürünleri, altyapıdan geliştirmeye çalışıyoruz. Anteni milli ve milli kaynaklarla çekirdek ağa taşıyacak 5G ile gerçekleşecek dönüşümün sunduğu fırsatların bilincinde olan Bakanlığımız “Çalışmalarımıza devam edelim”.

Elektronik haberleşme sektöründe milli ve milli üretim ekosistemini geliştirmek amacıyla 2017 yılında İletişim Teknolojileri Kümelenmesi’ni (HTK) kurduklarını hatırlatan Uraloğlu, “Uçtan uca milli ve milli 5G Haberleşme”nin üye firmalar tarafından hayata geçirildiğini söyledi. 5G yolundaki donanım ve yazılım ihtiyaçlarının milli ve milli imkanlarla karşılanması amacıyla “Şebeke Projesi” geliştirildiğini söyledi. Uraloğlu, projeyle elektronik haberleşme altyapısında dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak istediğini söyledi.

“25 LOKASYONDA 5G TESTLERİ BAŞLADI”

İstanbul Havalimanı’nda uyumlu cihazlara sahip vatandaşların ve uluslararası yolcuların 5G deneyimini yaşayabilecekleri bir altyapı oluşturduklarını hatırlatan Uraloğlu, 5G hazırlıkları kapsamında mobil şebeke operatörleri ve yerli üreticilere deneme izinleri vererek, bu sayede 5G deneyimi yaşamalarına olanak sağladıklarını anlattı. 5G’ye teknolojik olarak hazırlanıyoruz.

Verilen izinler kapsamında 5G ağının İstanbul, Ankara, İzmir, Edirne ve Kocaeli olmak üzere 25 noktada test edildiğini söyleyen Uraloğlu, şöyle konuştu: “3 mobil operatör, İstanbul Havalimanı’nda 5G hizmeti vermek üzere BTK’dan izin aldı. Operatörlerden aldığımız raporlara göre ortalama abone sayımız veri indirme hızı saniyede 1 gigabit, gönderme hızı ise saniyede 90 megabit yani internet hızımız tam anlamıyla uçuyor. Ülkemizin 5G ile dünya ile rekabet etme hızını yüksek oranda milli ve yerli ürünler kullanarak sağlamasını sağlamak. Ülkemiz dijitalleşme konusunda atılan adımlarla geleceğin büyük ekonomileri arasında yer alıyor.” bir.” dedi.

5G İÇİN MİLLİ VE MİLLİ ÜRETİM HEDEFİ

Uraloğlu, Bakanlık olarak mobil iletişim altyapısı için gerekli yazılım ve donanım ürünlerinin geliştirilmesini istediklerini belirterek, şöyle konuştu:

“Bu kapsamda BTK, HGM, mobil operatörler ve 5G üzerinde çalışan firmaların katkılarıyla 2022 yılındaki 5G destek çağrılarının başlıklarını belirledik. Yaptığımız çalışmalar sonucunda 5 Ocak 2023 tarihinde “Program çağrısı” ismi ortaya çıktı. Beşinci nesil (5G) mobil iletişim altyapısı geliştirme projelerine destek açıklandı. 5G’nin altında 5G çağrısı yaptık. Bu çağrımızla araştırma geliştirme desteği alacak projelerle yerli ve yerli üretimi teşvik etmeyi, yüksek teknolojili ürünlerde dışa bağımlılığı azaltmayı, iletişim alanında araştırma geliştirme faaliyetlerini desteklemeyi amaçladık. İhale programıyla toplam 200 milyon liralık destek sağlamayı planlamıştık. Duyuruda farklı alt kategorilerde “Birden fazla tapu talep eden her şirket için maksimum 20 milyon lira limit belirledik.”

14 firmayla Ar-Ge destek çağrı sürecini tamamladığını bildiren Uraloğlu, şöyle konuştu: “Yerli ve yerli ürün tedariğinde ilgili paydaşların bir araya getirilmesi sürecinde BTK, HGM ve operatörlerin mobil şirketleri Vodafone ile iş birliği yapıyoruz. Turkcell ve Türk Telekom proje izleme ve değerlendirme konusunda. Onun için buradayız.” Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Deniz Ulaştırma Haberleşme Araştırma Merkezi (UDHAM), BTK, HGM ve GSM operatörleri ile projelerin izlenmesine yönelik iş birliği protokolünün imza törenini gerçekleştireceğiz.Proje ile Türkiye’de ilk defa milli ve Milli ürün geliştirme, üretici firma, ürünü kullanabilen işletmeci ve destekleyici kuruluş işbirliğiyle yürütülmektedir. “Çalışmalar bu yönde ilerletilecek.” dedi.

UDHAM Başkanı Selami Yazıcı, 5G’nin iletişim ve altyapı alanlarında devrim yaratacağını, hayatı ve iş dünyasını dönüştürecek teknik bir yenilik olduğunu söyledi.

Türkiye’nin 5G teknolojisiyle daha hızlı, daha emniyetli, daha akıllı bir geleceğe adım atacağını vurgulayan Yazıcı, “Bu, devlet ve özel sektörün iş birliğiyle gerçekleşecek.” dedi.

Kaynak: AA

Günün önemli manşetleri
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Belediye otobüsü şoförüne yaptığı uyarı ortalığı karıştırdı!  Kadın yolcular tartıştıBelediye otobüsü şoförüne yaptığı uyarı ortalığı karıştırdı! Kadın yolcular tartıştı
Çocukların tartışmasına baba da karışınca kan döküldü!  Muhtar öldürüldüÇocukların tartışmasına baba da karışınca kan döküldü! Muhtar öldürüldü
Korkunç kaza!  2 ölü, çok sayıda yaralıKorkunç kaza! 2 ölü, çok sayıda yaralı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu