İşe Giriş Hizmetleri ve Sağlık Taramaları
İşe giriş hizmetleri, işyerinde çalışan sağlığının korunması ve iş kazalarının önlenmesi amacıyla yürütülen bir dizi hizmettir. Bu hizmetler, işverenin sorumluluğundadır ve işyeri hekimi tarafından yürütülür.
İşe giriş hizmetleri kapsamında yapılan sağlık taramaları, çalışanların işyerinde karşılaşabilecekleri sağlık risklerini belirlemek ve bu risklere karşı gerekli önlemleri almak amacıyla yapılır. Sağlık taramaları, işe giriş, periyodik ve özel olmak üzere üç şekilde yapılır.
İşe Giriş Sağlık Taraması
İşe giriş sağlık taraması, işyerinde ilk defa çalışmaya başlayacak olan çalışanların, işyerindeki risklere karşı sağlık durumlarının uygunluğunun tespiti amacıyla yapılır. İşe giriş sağlık taramasında, çalışanların genel sağlık durumu, işitme, görme, solunum, kalp-damar sistemi gibi sistemleri ile ilgili muayene ve tetkikler yapılır.
İşe giriş sağlık taramasının amacı, çalışanların işyerinde karşılaşabilecekleri sağlık risklerine karşı önlem almaktır. Örneğin, bir işçinin işitme kaybı varsa, gürültülü bir ortamda çalışmasına izin verilmeyebilir.
Periyodik Sağlık Taraması
Periyodik sağlık taraması, işyerinde çalışan tüm çalışanların, belirli aralıklarla sağlık durumlarının kontrol edilmesi amacıyla yapılır. Periyodik sağlık taramasında, işe giriş sağlık taramasında yapılan muayene ve tetkikler tekrarlanır.
Periyodik sağlık taramasının amacı, çalışanların işyerinde karşılaşabilecekleri sağlık risklerinin değişmesini takip etmek ve gerekli önlemleri almaktır. Örneğin, bir işçinin işyerinde maruz kaldığı kimyasallar nedeniyle kanında bir değişiklik olursa, bu durum periyodik sağlık taramasında tespit edilebilir ve işçinin maruziyetini azaltmak için önlemler alınabilir. İşe giriş hizmetleri, işyerinde çalışan sağlığının korunması ve iş kazalarının önlenmesi amacıyla yürütülen bir dizi hizmettir. Bu hizmetler, işverenin sorumluluğundadır ve işyeri hekimi tarafından yürütülür.