Güncel Haberler

1 yaşındaki bebeğe vantilatör faciası: Uzmanlar uyardı: “1 ayda 4-5 hastamız oldu”

İstanbul'da 30 Haziran günü öğle saatlerinde 1 yaşındaki bir çocuğun, evde kullanılmış vantilatörle oynarken sıcaktan dolayı parmağının vantilatöre sıkıştığı bildirildi. Parmağının kesilmesinin ardından aile, çocuğu hemen Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nin acil servisine götürdü. Daha sonra el cerrahisi ekibi çocuğun durumunu incelerken parmak kemiğinin kırıldığını ve neredeyse tamamen koptuğunu tespit etti ve çocuk hemen ameliyathaneye kaldırıldı.

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi El Cerrahisi Bölümü İdari ve Eğitim Sorumlusu Doç. Egemen Ayhan ve ekibinin yaklaşık 2 saat süren operasyonu başarıyla tamamlanarak çocuğun parmağının kesilen kısmına dikiş atıldı. Doç. son dönemde bu konuyla ilgili kendilerine gelen taleplerin arttığını söyledi. Dr. Egemen Ayhan, yaz aylarında fanların sıklıkla kullanılması nedeniyle oluşabilecek kazalara karşı uyardı. Doç. Dr. Ayhan, kaza sonrasında yapılması gerekenler konusunda bilgi vererek ailelere tavsiyelerde bulundu.

“SON AYDA 4-5 HASTAMIZ VARDI”

Sakura Şehir Hastanesi El Cerrahisi Bölümü İdari ve Eğitim Sorumlusu Başakşehir Çam, küçük çocukların çevreyi merakla incelediğini, bu nedenle ailelerin kazalara karşı dikkatli olması gerektiğini söyledi. Dr Egemen Ayhan, şunları söyledi: “Bu durgunluk özellikle yaz aylarında daha sık yaşanıyordu. Havaların ısınması nedeniyle fanlar sıklıkla kullanılmaktadır. Hayranların arasına parmaklarını sokan çocuklarla karşılaşıyoruz. Bu dönemde yani son bir ayda haftada 4-5 yani 1-2 hastayla görüştük. 4-5 yaşlarından küçük, özellikle 1-2 yaş civarındadırlar. Doğal olarak çok meraklıdırlar ve çevrelerini fark etmeye çalışırlar. Fanlar kolay ulaşılabilir yerlerde ve sanki sürekli bir şeyler dönüyormuş gibi, dokunayım.

AW239742_05

Çocukların merakından dolayı bu tür yaralanmalarla sıklıkla karşılaşıyoruz. Öncelikle çocukların ulaşamayacağı yerlere konulmalıdır. Belli bir yaşın üzerindeki çocuklara bunun tehlikeli bir şey olduğu, beklediğimizden daha iyi algıladıkları, buralara asla yaklaşmamaları, dokunmamaları gerektiği anlatılmalı ve ikna edilmesi gerektiği anlatılabilir. Peki böyle bir yaralanma oldu, bunu bulduk, ne yapacağız? Öncelikle paniğe kapılmayın, bunun ebeveynler için çok zor bir şey olduğunu biliyorum. Öncelikle çocuğun eli oradaysa teması kesip vantilatörün bağlantısını kesmeniz, eğer dışarıdaysa onu vantilatörden uzak tutmanız gerekiyor. Tamamen kırılmış olabilir, kırılmamış olabilir, kısmen kırılmış da olabilir.

AW239742_06

Parça tamamen kopmuşsa ampute dediğimiz kopmuş parçanın taşınma yöntemine göre bulunması gerekir. Hafifçe temizleyip suyla kabaca yıkadıktan sonra gazlı bezle sarabilir, ardından temiz bir şeye sarabilir, bir torbaya koyabilir, torbanın dışına buz koyabilir, tekrar ayrı bir torbaya koyup parçayı gerektiği gibi taşıyabilirsiniz. . Elinizi çocuğa çok fazla göstermeden, su ile yıkamak, çocuğu uzak tutmak ve kaygı ve endişeyi artırmadan biraz sakin hareket etmeye çalışmak ya da hemen elinizi yıkamadan sarıp korumak ve taşımak gerekir. en kısa sürede acil servise başvurunuz. Endişe ve kaygı gibi çocuğu daha da korkutan ve korkutan şeylerden kaçınmak gerekiyor” dedi.

“YAZ AYLARINDA EKSTREMİTE YARALANMALARINI DAHA SIK GÖRÜYORUZ”

AW239742_04

Parmağı helikse sıkışan ve ameliyata alınan 1 yaşındaki hastasının durumu hakkında konuşan Doç. Ayhan, şunları söyledi: “Kırılmamıştı, sadece alttan deriyi tutuyordu, orada mikrocerrahi işlemle damar onarımı yapıldı, kemik tespiti ve tendon onarımı yapıyoruz. Parmak ucunda çok sayıda doku vardır; kemikler, tendonlar, sinirler, damarlar, deri ve deri altı dokusu vardır. Bu nedenle her kumaşın uygun şekilde onarılması gerekir.

AW239742_03

Özellikle çocuklarda bu konuda daha iyi bir şansımız olabilir. Uygun müdahale yapıldığı takdirde parçanın hayatta kalması mümkündür. Bu konularda %100 başarı mümkün değildir çünkü yaralanmanın türüne göre her zaman mümkün olmayabilir. Hastamızın parmağı kabaca bandajlanmıştı. Bebeğe fazla zarar vermeden pansuman işini halletmemiz gerekiyordu ve onu bir an önce ameliyathaneye kaldırdık. En kısa sürede ameliyathaneye aldık. Ameliyat yaklaşık 2 saat sürdü ve ertesi gün kan dolaşımının iyi olduğunu gördüğümüz için taburcu ettik.

Bu bakımdan bazen daha uzun süre hastanede yattığımız hastalarımız olabiliyor. Bu 5 günden 1 haftaya, 10 güne kadar değişebilir. Kaza anında noktaya baskı uygulamak gerekir ancak aşırı sıkıştırıp diğer dokulara zarar verecek noktaya kadar değil. O bölgeyi bandajlamanız ve kan kaybını azaltmanız gerekiyor. Araba kazaları da artıyor, hız da artabilir, motosiklet kazaları sıklaşıyor, elektrikli scooter kullanımı da artıyor, kazalar da sıklaşıyor. Açıkçası hız yapmamalısınız çünkü burada hava güzel. Yaz aylarında ortopedi ve el cerrahisi açısından kazaların ve ekstremite yaralanmalarının daha sık görüldüğünü söylememiz gerekiyor” dedi. (İHA)

Sıkmak
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Papazdan inanılmaz itirafPapazdan inanılmaz itiraf
Adanalı lise stajyerinden hakim hakkında skandal açıklama! "Perdeleri kapattı ve..."Adanalı lise stajyerinden hakim hakkında skandal açıklama! “Perdeleri kapattı ve…”
Türkiye genelinde çok sayıda tutuklama varTürkiye genelinde çok sayıda tutuklama var

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
ekrem abi sitesi