Güncel Haberler

İzmir Körfezi'ndeki oksijen eksikliği midyeleri de öldürdü

Kentin Bayraklı İlçesi'ne bağlı Turan Plajı'nda 20 Ağustos'ta ölü balıkların bulunması ve kötü koku sorununun ortaya çıkması üzerine, kirliliğin kaynağının tespit edilmesi ve önlenmesine yönelik çalışmalar sürüyor.

Bu kapsamda AB Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Uzmanlar, Alper Doğan koordinatörlüğünde “İzmir Körfezi'nde balık ölümü ve kötü kokunun nedenlerinin araştırılması” başlıklı bir rapor hazırladı.

prof. Alper Doğan, körfezde daha önce bu ölçekte bir tür ve birey kaybı görmediklerini, çoğunlukla balıkların ölümünden söz etseler de deniz tabanındaki yaşamın da önemli ölçüde ortadan kaybolduğunu gördüklerini söyledi.

“Tek bir canlı bireyin bile kalmadığını gördük.”

Deniz tabanında olup biteni anlamak için çalıştıklarını belirten Doğan, şöyle konuştu:

“Deniz ortamı sadece balıklardan ibaret olmadığı için diğer canlıların nasıl etkilendiğini görmek için örnekler aldık. Oldukça dayanıklı canlılar olan kıyıdan aldığımız örneklerde midyelerin tamamen öldüğünü ve canlıların varlığını tespit ettik. İç körfezde tek bir birey bile sağ kalmadı. Yıllardır takip ettiğimiz bir nokta var, tekrar numune aldık” diye konuştu. Geçtiğimiz yıl örnek aldığımız alanda 19 türden 1486 birey tespit edilmişti. bu yıl 4 türden 7 birey var. Ne yazık ki bu gerçekten şaşırtıcı bir sonuç.”

Tek beklenti havaların soğuması

Ölümlerin önlenmesi için kısa vadedeki tek beklentinin havaların bir an önce soğuması olduğunu vurgulayan Alper Doğan, şöyle konuştu: “Havalar soğuduğunda canlıların metabolik faaliyetleri ve dolayısıyla oksijen ihtiyacı kısmen azalırken oksijen tutma oranı da azalır. Bunun dışında en azından iç körfezin sorunun yoğun olduğu bir kısmında tespit edilecek.” “Bir alanı yoğun bir şekilde tarayarak, o bölgedeki balıkların ve diğer canlıların hayatta kalmasına katkıda bulunabilirsiniz.” dedi.

Merkez körfezin çok kirli olduğunu ve canlıların iç koydan dış koya kaçmasını engellediğini belirten Doğan, balık ölümlerinin fazla olmasında bunun etkili olduğunu düşündüklerini söyledi.

“Daha önceki dönemlerde sorun sadece iç körfezdeydi.”

Doğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Daha önceki dönemlerde sorun sadece iç körfezdeydi. Orada sorunu gören canlılar, orta körfezden sonra dış körfeze geçtiklerinde rahatladılar. Şimdi orta körfez de kirlendiğinden ayrılmak isteyen balıklar var. Körfez muhtemelen daha da sorunlu bir ortamla karşılaşıyor ve maalesef ölümler yaşanıyor.”

Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Tolga Dinçer, balığın ölümüne iç körfezin kirlenmesinden kaynaklandığını, alınan numunelerde oksijen eksikliğini gösteren herhangi bir mikrobiyolojik veya parazit bulgusuna rastlanmadığını belirtti.

Rektör Prof. Necdet Budak, İzmir Körfezi'ndeki soruna duyarlı olduğunu ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü çalışmalara bilimsel katkı sağlamaya devam edeceğini söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking casibom giriş