Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum canlı yayında yanıt verdi: Adalet Bakanı olacak mı?
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Komisyonu Başkan Vekili Mehmet Uçum, Ekol TV'de yayınlanan Candaş Tolga Işık'ın sunuculuğunu yaptığı Az Önce Konuştum programına konuk oldu. Uçum, canlı yayında gündeme ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
“BAĞLAMLARA GÖRE KAVRAMLARI KULLANIYORUM”
Uçum'un açıklamalarından dikkat çeken noktalar şöyle:
“Kavramları bağlamlarına göre kullanıyorum. Atatürk, Türk milletini nasıl anlatır? Şöyle anlatır: 'Türkiye Cumhuriyetini kuran Türk milletine Türk milleti denir'. Bunun çok derin bir anlamı var. Siyaset teorisi açısından özne, siyaset teorisinin asıl konusu, kitle öznesi, halktır. Temsili demokrasiyi, devletin halk tarafından yönetilmesi, siyasal sistemin işleyişi olarak tanımlayın. Demokrasinin özü nedir? Seçimleri kim yönetiyor? Dolayısıyla siyaset teorisi açısından kişi ve seçmen çiftini kullanıyorsunuz.”
“TÜRK MİLLETİ KAVRAMI, TÜRK TOPLUMUNU VE TÜRK HALKINI İÇEREN BİR KAVRAMDIR”
“Toplum anlamında ne kullanıyorsunuz? Toplumun kesimleri, toplumsal eğilimleri, toplumsal grupları, eğilimleri var. Burada da toplum-birey ilişkisini kullanıyorsunuz. Devlet teorisi ve Anayasa söz konusu olduğunda ne işe yarar? Orada da millet-vatandaş ikilisini kullanıyorsunuz Düşündüğünüz bağlama göre bazen Türk toplumu yerine toplum-birey, vatandaş-millet kullanılıyor. Bazen de toplum ve halk yerine Türk milleti kullanılıyor. Türk toplumu ve Türk insanı kavramını kullananların bunu etnik kökene dayalı olarak kullanmadıklarını söylüyorum. Türk milleti kavramı, Türk toplumunu ve Türk insanını kapsayan bir kavramdır” dedi.
“İLK 4 MADDE KONUŞULMADI”
“Anayasanın ilk üç maddesi ve değişmezlik ilkesi (4. madde) tartışılamaz. İlk 3 maddede Devletin şekli Cumhuriyettir diyoruz. Cumhuriyeti sorguluyor musunuz? Hukukun üstünlüğü diyoruz. Laiklik diyoruz, refah devleti diyelim, bayrak, üniter yapı, Türklük bunlar mı? Bu zaten devletin bütünlük tanımıdır. İlk 3'ü ürettiğimiz bir prensip değildir. makaleler ve 4. madde zaten garanti kapsamında olan bir maddedir.”
“KÜRT SORUNU OTORİTEYE UYGUNLUK MI DEMEKTİR?”
“Yetki devri Kürt sorununu da içeriyor mu? Şu soruları cevaplayın. Türkiye'de Kürtlerin kendi devletine, milletine, ülkesine sahip olması, kendi dilini kullanması, siyasi propaganda yapması, siyasi faaliyetlerde bulunması gibi bir sorunu yok. Var. Onlar var. Devlet kaynaklarından pay almakta sorun yok “Sorunlar varsa anlatsınlar, sunsunlar. Bunun sadece Kürtlerin sorunu olmadığını göstereceğim.”
“PAYLAŞTIĞIMIZ SORUNLARI KİMLİK SİYASETİ SORUNUNA DÖNÜŞTÜRÜRSENİZ BU TÜRKİYE KARŞITIĞIDIR”
“Kaynakların adil dağıtımında ortaya çıkan sorunlar, liyakate dayalı kamu görevlerine katılımla ilgili sorunlar… Hangi sorunları anlatırsa anlatsın, bu sorunlar Türkiye'de yaşayan her etnik grubun ve her insanın sorunudur. Belli bir grubun kimliği üzerinden kimlik siyaseti sorununun ortak noktası bu “Türk karşıtlığıdır”.
ADALET BAKANI OLACAK MI?
Candaş Tolga Işık'ın “Adalet Bakanı olacağınız yönünde iddialar var” sözlerinin ardından Uçum, “Hayır öyle bir şey yok. Ben bu müşavirlik görevimden, müşavirlik görevimden ve Adalet Bakanı rolümden son derece memnunum. Yönetim kurulunda entelektüel asistan olmaktan son derece mutluyum. Yöneticilik işini çok iyi yapan arkadaşlarımız var, o yöneticilik faaliyetinin içinde yer almayı asla istemem. “Sayın başkanım benim ne yapıp yapamayacağımı biliyor” dedi. .