Güncel Haberler

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “ABD, Suriye topraklarını işgal ediyor” dedi ve “Ortadoğu’dan ayrılmayacağız” dedi.

Lavrov, başkent Moskova’da düzenlediği basın toplantısında Rus diplomasisinin 2024 yılı faaliyetlerini değerlendirdi.

Lavrov, Suriye’deki duruma da değinerek, “Ortadoğu’dan ayrılmayacağız. Suriye’de bazı olaylar yaşandı. Bunun nedeni siyasi sürecin 10 yıldır durmasıydı. Hiçbir şeyin değişmemesi arzusu vardı.” dedi.

Bunun doğru olmadığını, eski Suriye yönetimini Anayasa Komitesi’nin çalışmalarına yeniden başlaması konusunda teşvik ettiklerini anlatan Lavrov, şöyle konuştu: “Şam’daki yönetim komitenin çalışmasını ve anlaşmaya varılmasını istemiyordu. Anlaşmaya varılabilirdi. Güç üzerine, terörist olmayan muhalefet güçleriyle paylaşılmasını istemediler.

“ŞAM İLE KÖPRÜ KURULMASI” ÖNERİSİ.

ABD’nin Suriye’nin doğusunda toprakları işgal ettiğini öne süren Lavrov, “Bu bölgede petrol yatakları var. Bu bölgeden elde edilen kaynaklar, Suriye’nin kuzeydoğusundaki bölücü unsurları desteklemek için kullanılıyor.” dedi.

Lavrov, Suriye’deki Kürtlere “Şam’la köprü kurma” teklifinde bulunduklarını hatırlatarak, şunları söyledi:

“Bunu istemediler. Amerikalıların orada olacağını ve yarı devlet kuracağını söylediler. Biz onlara hep şunu anlatmaya çalıştık: Türkiye ve Irak, Kürt devleti kurulmasına izin vermeyecek. Biz olumlu bir yaklaşım sergiledik. istişare ve Suriye, Irak, İran ve Türkiye’deki Kürtlerin haklarının korunması “Bir yanda Şam, diğer yanda Kürtler müzakere etmek istemedi”.

Suriye meselesine ilişkin platformlar arası etkileşimin zayıf olduğuna dikkat çeken Lavorv, “Yani bir boşluk oluştu ve bir patlama yaşandı. Gerçeklerin kabul edilmesi gerekiyor.” yorumunu yaptı.

2025-01-14T114046Z_303064453_RC2N9CATS957_RTRMADP_3_RUSSIA-LAVROV

Rusya’nın Şam Büyükelçiliği’nin faaliyetlerini ve yeni Suriye yönetimiyle temaslarını sürdürdüğünü belirten Lavrov, şöyle konuştu: “Suriye’deki durumun iyileştirilmesine yönelik girişimlerde faydalı olmak istiyoruz. Bunun için herkesin katılımıyla kapsamlı bir diyalog içerisine gireceğiz. Suriye’deki siyasi, etnik ve dini güçler ve tüm dış güçler.” “İhtiyaç var. Rusya, Çin ve İran’ın bu sürece dahil edilmesine açık olan Türkiye ve Körfez ülkelerinden meslektaşlarımla görüştüm.” değerlendirmesini yaptı.

Lavrov, Astana Formatı’nın bu konuda rol oynayabileceğini öne sürerek, şöyle konuştu: “Eğer birisi Suriye topraklarında rakiplerle hesaplaşmak yerine gerçek anlamda sürdürülebilir, sonuç odaklı bir süreç başlatmak istiyorsa, biz bunu tartışmaya hazırız.” dedi.

Sizce Rusya’nın Suriye’ye yönelik tutumu nasıl olmalı?

Suriye’deki durumun iyileştirilmesine yönelik çabaları destekliyorum.

Amerika’nın Suriye’deki varlığını kınıyorum.

Rusya’nın Suriye’ye müdahalesine karşıyım.

Bu konu hakkında hiçbir fikrim yok.

“ABD, TÜRKAKİM’İ DEVRE DIŞI BIRAKMAYA ÇALIŞIYOR”

Ukrayna’nın, TürkAkım boru hattına doğal gaz sağlayan Krasnodar bölgesindeki kompresör istasyonuna insansız hava araçlarıyla (İHA’lar) saldırı girişiminde bulunduğunu hatırlatan Lavrov, ABD’nin TürkAkım’ı devre dışı bırakmaya çalıştığını söyledi.

Lavrov, şunları söyledi: “ABD, enerji alanı başta olmak üzere hiçbir alanda rakip istemiyor. ABD, Avrupa Birliği’nin (AB) enerji alanındaki refahının temellerini yok edecek terör eylemlerine izin veriyor ve bu eylemleri teşvik ediyor. Ukrayna yönetimi Kuzey Akım’dan sonra TürkAkım’ı da devre dışı bırakacak.” “evvel.” dedi.

Bakan Lavrov, ABD ve müttefiklerinin adil rekabetten vazgeçtiğini ve rakiplerini saldırgan yöntemlerle baskı altına alma politikası izlediğini belirtti.

“BM Güvenlik Konseyi reforme edilmeli”

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) yapısını değerlendiren Lavrov, şunları söyledi: “BM Güvenlik Konseyi’nin reforme edilmesi gerekiyor. Çünkü küresel ekonomi, finans, siyaset ve askeri alanlarda özel sorumlulukları olan ülkeler Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde temsil edilmiyor. ” kararını verdi.

2025-01-14T120320Z_94843545_RC2M9CA7TKVD_RTRMADP_3_RUSSIA-LAVROV

Lavrov, Hindistan ve Brezilya’nın BM Güvenlik Konseyi’nde tüm kriterlere göre temsil edilmeyi hak ettiğini belirterek, şöyle konuştu: “BM Güvenlik Konseyi’ndeki 15 sandalyeden 6’sı Batı’ya ait. Bu doğru değil. Yeter. Gelişmekte olan ülke sayısı çok fazla” artırılması gerekiyor.” dedi.

“ABD’NİN PUTİN’LE GÖRÜŞME TALEPÇİSİ YOK”

ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeye hazır olduğu ve bunun için hazırlıkların yapıldığı yönündeki açıklamasını değerlendiren Lavrov, Putin’in görüşmeye hazır olduğunu defalarca dile getirdiğini, ancak bu konuda henüz bir soruşturma yapılmadığını kaydetti. sorun. ve somut girişimler bekleyenler.

Lavrov, Trump’ın göreve geldikten sonra Ukrayna’ya yönelik yaklaşımını netleştirmesini beklediklerini açıkladı.

Bakan Lavrov, ABD’deki Joe Biden yönetiminin, başkanlığı devralmaya hazırlanan Donald Trump’a “kötü bir miras” bırakmaya çalıştığını söyledi.

“KARA KUTULAR GENİŞLETİLMİŞ BİR SORUŞTURMA GEREKTİRİR”

Azerbaycan Hava Yolları’na (AZAL) ait yolcu uçağının, 25 Aralık 2024’te Rusya hava sahasında çıkan yangın sonucu Kazakistan’ın Aktau kenti yakınlarında düşmesi konusuna da değinen Lavrov, kara uçağın Uçağın kutuları çözülmek üzere Brezilya’ya gönderildi.

Lavrov, şunları söyledi: “Soruşturma kapsamında Brezilya’da özel bir toplantı yapıldı. Kara kutular açıldı ve içerikleri yeterince ilgi çekici bilgiler verdi. Bu içerik, medyada gerginlik yaratılması gerektiğini gösteriyor. Kara kutuların büyük oranda doğrulamadığı bilgileri kullanıyor.” dedi.

“Ermenistan’ın Batı’yla yakınlaşması bölgenin güvenliğini etkiler mi?” sorusuna yanıt veren Lavrov, şunları söyledi:

“Ermenistan’ın Batı ve AB ülkeleriyle temaslarını sürdürmesinde yanlış bir şey görmüyorum. Ancak bizim topraklarımızdan, geleneklerimizden ve sömürgeci olmayan tarih anlayışımızdan uzak ülkeler, AB’nin misyonunun Sunik bölgesinin güvenliğini sağlayacağını beyan ediyor. Bunu çok anlamıyorum. Rusya, Azerbaycan, Türkiye, İran gibi bölge ülkelerinin komşu ülkelerle sorunlarını çözmesi gerektiğini söylüyorlar “Bu noktaya kaçınılmaz olarak geleceğiz.”

Ermenistan’ın hem Avrasya Ekonomik Birliği’ne (EAEU) hem de AB’ye üye olmasının mümkün olmadığını belirten Lavrov, şunları kaydetti: “Çünkü bunlar iki farklı serbest ticaret alanı ve iki farklı gümrük alanıdır. Bunlar birbiriyle bağdaşmaz.” . dedi.

Ermenistan ile ABD arasında stratejik ortaklık anlaşmasının imzalanmasıyla ilgili Lavrov, bunun iki ülkenin egemen kararı olduğunu söyledi.

Ermenistan’ın üyesi olduğu Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nün (CSTO) toplantılarına katılmadığını kaydeden Lavrov, Erivan’la resmi düzeyde ilişkilerin basit olmadığını söyledi.

Bakan Lavrov, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan’ın yakın zamanda Moskova’yı ziyaret edeceğini duyurdu.

Güney Kafkasya 3+3 bölgesel iş birliği platformunu değerlendiren Lavrov, bu platformda Gürcistan’a yer ayrıldığını vurgulayarak şunları söyledi: “Ancak bu platformda Gürcistan henüz ayrılan yere oturmadı. Bölgenin sorunlarını tartışmak Gürcistan için her zaman ulaşılabilirdir.” ” dedi.

Lavrov, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkian’ın 17 Ocak’ta Rusya’ya yapacağı ziyaret sırasında Rusya ile İran arasında kapsamlı bir stratejik ortaklık anlaşması imzalanacağını söyledi.

Bu anlaşmanın ikili ilişkileri çeşitli alanlarda güçlendirmeyi amaçladığını vurgulayan Lavrov, bunun başka ülkelere karşı olmadığını söyledi.

NATO’nun Avrasya bölgesine yaklaşımını değerlendiren Lavrov, şunları söyledi: “NATO, Avrasya’nın Avrupa-Atlantik güvenlik yapısının bir parçası olmasını istiyor. Bu, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın önerdiği güvenliğin bölünmezliği ilkesiyle bağdaşmıyor.” (AGİT) 1999’da.” dedi. (AA)Bu içerik Metin Yamaner tarafından yayınlanmıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu