Asya merkez bankaları 2024’te nasıl bir performans sergiledi? Faiz siyasetinde önemli adımlar… – Son Dakika Ekonomi Haberleri
Küresel ekonomiler enflasyonla mücadeleye devam ederken, makroekonomik gelişmelere paralel olarak para politikalarını da ayarlamaya devam ettiler. Asya bölgesindeki büyük merkez bankaları da 2024 yılında para politikalarında önemli değişikliklere gitti.
Geçtiğimiz yıl Çin Halk Bankası (PBoC) 2 faiz indirimi yaptı, fiilen bir merkez bankası olan Hong Kong Para Otoritesi (HKMA) 3 faiz indirimi yaptı ve Güney Kore Merkez Bankası 2 faiz indirimi yaptı. keser. keser.
Japonya Merkez Bankası (BoJ) Mart ayındaki toplantısında, büyük şirketlerdeki ciddi ücret artışlarının ardından 17 yıl aradan sonra ilk kez faiz artırımına giderek, 2016 yılında başlayan negatif faiz politikasına son verdi. Temmuz ayında artış.
PBOC GEÇEN YIL FAİZ ORANINI 50 BAZ PUAN İNDİRDİ
PBoC, politika faizi olarak görev yapan bir yıllık borçlanma faiz oranını (MLF) Temmuz’da 20 baz puan, Eylül’de ise 30 baz puan düşürerek 2024 yılı sonunda %2’ye düşürdü.
MLF, Çin bankalarının taşınır varlıkları karşılığında merkez bankasından orta vadeli kredi almalarına olanak tanıyor.
Analistler, yurt içi talebin süregelen düşük seviyesi ve ülkedeki mevcut emlak sorunlarının parasal genişlemenin en önemli etkenlerinden biri olduğunu, ülkenin sanayi sektörüne ilişkin verilerin yıl boyunca yetkililer tarafından yakından takip edildiğini söyledi.
Öte yandan bunu Çin’de gösterge faiz oranı olan 1 yıllık kredi faizi ve 5 yıllık kredi faiz oranındaki indirimler izledi.
Ulusal Bankalararası Fon Merkezi, 1 yıllık kredilerin faiz oranını Temmuz’da 10 baz puan, Ekim’de ise 25 baz puan olmak üzere toplam 35 baz puan düşürürken, 5 yıllık kredilerin faiz oranını da 25 baz puan hafifletti. Şubat ayında 25 baz puan. Temmuz’da 10 baz puan, Ekim’de ise 25 baz puan. Ekim ayında 25 baz puanlık bir indirim daha yapıldı ve toplamda 60 baz puanlık bir değişiklik yapıldı.
18 Çin bankasının PBoC faiz giderine ilişkin temettü beyanlarına dayanarak belirlenen LPR, 2019’dan bu yana ülkenin gösterge faiz oranı olarak hizmet ediyor.
Ticari kredilerde 1 yıllık kredi faiz oranı, konut kredilerinde ise 5 yıllık kredi faiz oranı referans olarak değerlendiriliyor.
Konut piyasasındaki mevcut sorunların 5 yıl vadeli kredi faiz oranlarında nispeten hızlı bir düşüşe yol açtığını söyleyen analistler, konut sektöründeki düşük talep ve konut fiyatlarındaki düşüşlerin 2024 yılında da devam edeceğini söyledi.
Analistler, bu yıl ülkenin para politikasında en önemli faktörlerden birinin, 20 Ocak’ta göreve başlayacak olan yeni ABD yönetiminin ticaret ve ekonomi politikaları olduğunu belirterek, ülkenin tedbir olarak iç talebi güçlendirerek para politikasını gevşetmeye devam edebileceğini söyledi. olası ticaret savaşlarına karşı
HONG KONG, FED’İN GÜVENCE ADIMLARINI TAKİP ETTİ
Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi, Fed’in faiz indirimine paralel olarak 2024 yılında faiz oranını toplam 100 baz puan düşürdü.
Ülkede uygulanan ABD dolarına bağlı döviz kuru rejimi nedeniyle Fed kararlarıyla eş zamanlı olarak Eylül ayında 50 baz puan, Kasım ayında 25 baz puan, Aralık ayında ise 25 baz puan faiz indirimine gidilmiştir.
Bölgenin fiili merkez bankası olan Hong Kong Para Otoritesi (HKMA), Eylül ayında aldığı kararla Mart 2020’den bu yana ilk kez faiz indirimine giderek kilit faiz oranını 50 baz puan düşürdü. Bu kararla gösterge faiz oranı %5,25’e çekilirken, Hong Kong’un en büyük 5 ticari bankası da kredi ve mevduat faiz oranlarını düşürdü.
Fed’in Kasım ayındaki 25 baz puanlık faiz indirimi ve Aralık ayındaki 25 baz puanlık faiz indiriminin ardından HKMA, gösterge faiz oranını %4,75’e düşürdü.
Hong Kong doları 1983’te ABD dolarına sabitlendiğinden beri, para politikasında Fed’in liderliğini takip etti.
GÜNEY KORE 2024’TE FAİZ ORANLARINI İKİ KAT İNDİRDİ
Güney Kore Merkez Bankası yılın ikinci yarısından sonra resmi faiz oranlarını iki kez 25 baz puan düşürerek %3’e düşürdü.
Ekim ayında Banka politika faizini 25 baz puan düşürerek %3,25’e çekerek beklentileri karşılayarak 2020’den bu yana ilk faiz indirimini gerçekleştirdi.
Kasım ayında Güney Kore Merkez Bankası sürpriz bir karar alarak resmi faiz oranını 25 baz puan daha düşürerek %3’e düşürdü. Bu indirim, bu yılki ikinci faiz indirimi oldu.
Kasım kararıyla ilgili olarak Merkez Bankası Başkanı Rhee Chang-yong şunları söyledi: “Büyük ülkelerle ihracat rekabeti yoğunlaşıyor ve ayrıca Trump’ın seçim zaferinin ardından ticaret ortamındaki belirsizlikleri de fark ettik.” değerlendirmesini yaptı.
JAPONYA’DAN YILLAR SONRA “ŞAHİN ADIMLARI” GELDİ
Dünyanın önde gelen merkez bankaları, salgının ardından rekor seviyelere yükselen enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını artırırken, Japonya Merkez Bankası aşırı genişletici para politikasını sürdürmeye devam etti.
BoJ, 2024 yılı itibarıyla artan enflasyonun etkisiyle Mart ayında faiz oranlarını artırmış ve 17 yıl aradan sonra ilk kez parasal sıkılaştırma sürecine başlamıştır.
Banka, 2007 yılından bu yana ilk kez faiz artırımına giderek, küresel durgunluk ve borç krizi sonrasında uygulamaya koyduğu negatif faiz politikasından vazgeçen son büyük merkez bankası oldu.
BoJ, Mart ayında aldığı kararla referans faiz oranını 20 baz puan artırarak -%0,10’dan %0,10’a yükseltti.
Temmuz ayının son gününde Japonya Merkez Bankası beklentilerin ötesinde sürpriz bir faiz artışı gerçekleştirerek politika faizini 25 baz puan artırarak %0,35’e yükseltti.
Ağustos ayı başlarında Japonya Merkez Bankası’nın ABD’deki resesyon endişeleriyle birlikte faiz artırımına başlayabileceği beklentilerinin ardından Japon varlıklarına ilişkin risk algısı zirveye ulaştı. 5 Ağustos 2024’te Japon borsalarında 1987’den bu yana en sert satış yaşandı.
Analistler, BOJ’un faiz oranlarını artırması ve Japon yeninin hızla değer kazanması nedeniyle Japon yeninden alınan borçların ve yüksek getirili varlıklara yapılan yatırımların bölgesel piyasalarda satış baskısını tetiklediğini söyledi.
Hem Japonya Merkez Bankası’nın katı tutumu nedeniyle yendeki güçlenme, hem de dünyada artan resesyon korkusunun Japon ihracatçı şirketlerin performansını olumsuz etkileyeceği endişesi, Japon borsaları üzerindeki satış baskısının yoğunlaşmasında önemli rol oynadı.
BoJ’un enflasyon endişeleri nedeniyle para politikasını sıkılaştırmaya devam etmesi beklenirken, bu sıkılaştırma tedbirlerinin tarihlerine ilişkin belirsizlik sürüyor.
Aralık ayı sonunda para piyasalarındaki fiyatlar Japonya Merkez Bankası’nın Ocak ayında faiz artırımına gitme ihtimalini %47 olarak gösteriyor.