Güncel Haberler

Biyonik kulak: İşitme kaybı olan hastalara umut! “Bu gerçekten muhteşem bir teknoloji.”

Doç. Dr., Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen sempozyum için Edirne’ye geldi. Dr. Ocak, işitme kaybı olan hastalara çeşitli tedavilerin uygulandığını söyledi.

İşitme kaybının birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabileceğini belirten Ocak, “İşitme kaybıyla ilgili en sık gördüğümüz şikayet iç kulaktan kaynaklanan sinirsel işitme kaybıdır. Bu sorunu halk arasında kulaklık olarak bilinen işitme cihazlarıyla bir noktaya kadar tedavi ediyoruz. Ancak bazen işitme kaybı bu boyutlara ulaşıyor.” “Kişi artık normal işitme cihazıyla duyamıyor ve cihazlar çalışmıyor.” dedi.

Ocak, işitme yeteneğinin ortadan kalktığı işitme kaybı durumlarında hastalara koklear implant uygulandığını söyledi.

“BU GERÇEKTEN ÇOK GÜZEL BİR TEKNOLOJİ”

Koklear implantın halk arasında “biyonik kulak” olarak adlandırıldığını anlatan Ocak, şöyle konuştu:

“İki parçalı bir cihaz. İç kısmını hastanın kulağının koklea dediğimiz iç kısmına ameliyatla yerleştiriyoruz. Daha sonra işlem tamamlandıktan birkaç hafta sonra dış kısmını odyoloji kliniklerine yerleştiriyoruz. iç ve dış parçalar birbiriyle bütünleştikten sonra hasta bunu hissetmeye başlıyor. Bu gerçekten muhteşem.” “İnsanın beş duyusu vardır. Kaybedilen bir duyunun yerini yapay olarak doldurabilen tek teknoloji diyebilirim.”

Ocak, koklear implantın işe yaramadığı nadir durumlarda, beyin sapının işitme merkezinde bulunan bölgeye implant yerleştirildiğini söyledi.

Ocak, işitme kaybı yaşayanların acilen bir uzmana başvurmalarını da tavsiye ederek, “Hemen hemen her işitme kaybının bir çözümü ve tedavisi vardır. Yeter ki gecikmeyelim. Erken teşhis ve tedavi yaşam kalitesini büyük ölçüde artıracaktır” dedi. dedi.

AA
Bu içerik Nilgün Akbıyık tarafından yayınlanmıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu