Güncel Haberler

Depremin ardından toparlanan Kahramanmaraşlı balıkçılardan 54 ülkeye balık ihracatı

Su ürünleri işleme tesisi kapasitesi açısından Türkiye'nin en önemli şehirlerinden biri olan Kahramanmaraş'ta balıkçılar, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sağladığı destekle geçen yıl 10 bin ton alabalık ve 80 milyon küçük balık üretti.

Kentin barajlarında kurdukları balık çiftliklerinde üretimlerini sürdüren balıkçılar, bu yılın 9 ayında başta Almanya ve Rusya olmak üzere 54 ülkeye 6 bin ton alabalık ihraç ederek 30 milyon lira döviz girdisi sağladı. dolar.

Tarım ve Orman İl Müdürü Ramazan Bilir, 6 Şubat 2023'te yaşanan felaketin ardından Tarım ve Orman Bakanlığı'nın işletmelerin üretime devam edebilmesi için çeşitli yardımlarda bulunduğunu söyledi.

Kahramanmaraş'ın balık üretiminde önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Bilir, Türkiye'nin su kaynakları açısından en önemli şehirlerinden biri olan Kahramanmaraş'ın barajlarında yetiştirilen balıkların bir kez daha dünya mutfaklarında yerini aldığını söyledi.

Baraj göllerine kurulan üretim tesislerinde yetiştirilen alabalıkların çeşitli ülkelere ihraç edildiğini belirten Bilir, şöyle konuştu: “Kahramanmaraş'ın denizi olmasa da balıkçılık sektöründe söz sahibi. Şu anda Bu İşletmelerimiz'e kayıtlı 68 işletme var. Yıllık 17 bin 500 ton.” “Üretimimizin 6 bin tonu ihraç edilirken, kalan kısmı yurt içinde tüketiliyor. Hedefimiz 2025 yılında üretimimizi Türkiye'de birinci, Avrupa'da üçüncü, 20 bin tona çıkarmak.” dedi.

Depremin ardından toparlanan Kahramanmaraşlı balıkçılardan 54 ülkeye balık ihracatı

Bilir, depremden tüm sektörler gibi su ürünleri sektörünün de olumsuz etkilendiğini, kentteki fabrikaların kafes ve sistemlerinin hasar gördüğünü, 68 üreticiden 14'ünün 30 milyon lira civarında zarara uğradığını hatırlattı.

Bilir, depremden etkilenen üreticilere verilen destek kapsamında, hasar gören kafeslerin yenilendiğini, tesisin ekipmanlarının onarılarak eski haline getirildiğini sözlerine ekledi.

Depremin ardından toparlanan Kahramanmaraşlı balıkçılardan 54 ülkeye balık ihracatı

Kahramanmaraş Balıkçılar Birliği Başkanı İbrahim Sarı da kentin balık ihracatında önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, baraj göllerinde kurulan üretim tesislerinde yetiştirilen somon ve alabalıkların 54 ülkeye ihraç edildiğini söyledi.

Kahramanmaraş'ın adeta bir alabalık kenti olduğunu belirten Sarı, deprem nedeniyle sanayideki bazı yapıların hasar gördüğünü ancak kısa sürede toparlanıp devlet desteğiyle ihracata yeniden başladıklarını söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber