Güncel Haberler

İsrail’in tepkisi belli oldu… Filistin’i tanıyan ülkelere ne yanıt verecekler? – Son Dakika Dünya Haberleri

Reuters haber ajansı, İsrail'in Filistin devletini tanımaya karar verdiğini bildirdi. İrlanda, Norveç ve ispanyaBuna karşı nasıl bir önlem alınacağının netleştiğini duyurdu.

Adı açıklanmayan bir İsrailli yetkili, ajansa yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan büyükelçilere, Hamas'ın 7 Ekim'deki konser saldırısı sırasında kadınları yakaladığı düzenlenmemiş bir videonun gösterileceğini söyledi.

İsrail de Dublin, Oslo ve MadridAyrıca istişarelerde bulunmak üzere büyükelçilerini de geri çağırdı.

Çarşamba günü, 28 Mayıs'ta Filistin devletini tanıyacaklarını açıklayan üç Avrupa ülkesi, Gazze'de ateşkes sağlanmasına ve barış görüşmelerinin yeniden canlandırılmasına yardımcı olacaklarını açıkladı.

FİLİSTİN NEDEN TANINMIYOR?

Giderek daha fazla Batılı ülke Filistin'i devlet olarak tanırken, sözde desteklerine rağmen Filistin'i resmen tanımayan birçok ülke var.

ABD, Var ve Avustralya Bu gibi ülkeler, İsrail'le güçlü bağları nedeniyle Filistin'i bağımsız bir devlet olarak tanımak konusunda isteksizler. Ancak üç ülke de İsrail ile Filistin arasında kontrollü ve ortak müzakereler yoluyla üzerinde anlaşmaya varılan bağımsız bir Filistin devletini destekliyor. Ateşkes görüşmelerinin bozulması bu fikri yetersiz kılıyor.

Öte yandan Fransa gibi bazı Avrupa Birliği ülkeleri Filistin'i tanımaya istekli olduklarını ifade etseler de aslında İrlanda ve İspanya gibi davranmadılar.

2014 yılında İngiltere'de yapılan oylamada İngiliz parlamentosu Filistin'in devlet olarak tanınması yönünde oyların çoğunluğunu almış olmasına rağmen bu karar hukuken uygulanmamıştı.

Öte yandan Belçika, 2015 yılında devlet olarak kabul etmesine rağmen Filistin'i resmen tanımadı.

Pek çok AB ülkesinin İsrail'le yakın ilişkilerinin olması, AB ülkelerini Filistin'i tanımamaya iten etkenlerin başında geliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber