MasterChef yarışmasının vazgeçilmezi: Pratik Profiterol tarifi – Son Dakika Gurme Haberleri
Çikolata sosuyla taçlandırılmış yumuşak toplar! Profiterol, hem göze hem damağa hitap eden eşsiz bir tatlı olarak dünya çapında popülerliğini koruyor. İşte pratik Profiterol tarifi…
Yayınlanma: 28.10.2024 – 21.47
İlk bakışta basit bir tatlı gibi görünse de Profiterol, hazırlanışı ve sunumuyla tatlı dünyasında özel bir yere sahiptir. Krema dolgusunun hafifliği ve üstündeki yoğun çikolata sosuyla lezzet şöleni sunuyor. İşte lezzetini zirveye taşıyan Profiterol'ün tarihçesi, tavsiyeleri ve detayları!
PROFİTEROL NEDİR?
Profiteroller, yumuşak krema dolgulu ve çikolata sosuyla kaplanmış küçük hamur işlerinden oluşur. Tipik olarak Fransa menşeli olduğu bilinmesine rağmen, birçok mutfakta da popüler hale gelmiştir.
PROFİTEROL'ÜN TARİHÇESİ
Profiterol Fransız mutfağının klasiklerinden biridir. İlk olarak Rönesans döneminde ortaya çıktı ve Fransa'da popüler oldu. Başlangıçta basit bir hamur tatlısı olarak sunulan tatlı, artık çikolata sosu ve krema dolgusu ile zenginleştirildi.
PROFİTEROL TARİFİ
Malzemeler
- 1 bardak su
- 1 su bardağı un
- 125 gr tereyağı veya margarin
- 3 yumurta (yumurtalar küçükse 4)
Profiterol kreması için;
- 2,5 su bardağı süt
- 3 yemek kaşığı un
- 1,5 çay bardağı şeker
- 1 yumurta
- 1 paket vanilya
Garnitür için
- 1 paket hazır çikolata sosu veya benmari usulü eritilmiş 80 gr bitter çikolata
yapı
- Kremayı hazırlamak için; Sütü, pudra şekerini, unu ve yumurtaları bir tencereye ekleyin ve orta ateşte koyu bir kıvam alana kadar sürekli karıştırarak pişirin.
- Koyulaşan kremaya vanilini ekleyip karıştırın, ocaktan alın ve oda sıcaklığına gelince sıkma torbasına koyup buzdolabında en az 1 saat bekletin.
- Profiterol hamuru için; Öncelikle fırını 180 dereceye ayarlayın. Suyu ve margarini derin bir tencereye alıp kaynatın.
- Unu ekleyin ve hamur dibe yapışmaya başlayana kadar sürekli karıştırarak yaklaşık 4 ila 5 dakika pişirin. Dibe yapışmaya başlayan hamuru bir kaseye alıp oda sıcaklığında 15 dakika soğumaya bırakın.
- Soğuyan hamura her yumurtayı teker teker ekleyip, her seferinde yumurtaları iyice, ele yapışan bir hamur elde edene kadar karıştırın. Bu hamuru varsa sıkma torbasına alıp 15 dakika kadar daha dinlendirin ki şekil alması kolay olsun.
- Bekleyen hamurdan, pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine, aralarında biraz boşluk kalacak şekilde ceviz büyüklüğünde toplar yapın veya kaşık yardımıyla içine dökün. Parmağınızın ucunu ıslatın, hamurun sırtlarını düzeltin, fırına koyun ve pişirme sırasında kapağını açmayın; Yaklaşık 40 dakika pişirin.
- Pişen Profiteroller oda sıcaklığına geldikten sonra altına bıçakla delik açın ve içine hazırladığınız kremayı sıkın. Bunun yerine ortasını kesip kremayla doldurabilirsiniz.
- Çikolata sosu için; Parçalara ayırdığınız bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Üzerine kremayı ekleyip iyice karıştırın. Hazırladığınız çikolata sosunu Profiterollerin üzerine dökün.
- Son olarak filetoyu antep fıstığı serpip servis yapın. Afiyet olsun!