Güncel Haberler

Merkez Bankası Başkanı Karahan: Enflasyonu yıl sonuna kadar yüzde 21’e düşürmeyi hedefliyoruz

Oluşturulma tarihi: 17 Ocak 2025 20:39

Skişehir’de iş dünyası ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerine “Para Politikası ve Makroekonomik Görünüm” başlıklı bir sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, şunları söyledi: “İlk yılda aldığımız tedbirlerle enflasyonun yüksek seviyelere çıkmasını engelledik. Haziran 2024’ten itibaren enflasyonla mücadeleyi tesis ettik. “Enflasyonu yüzde 21’e düşürmeyi hedefliyoruz ve risk primindeki düşüşle birlikte yabancı faizlerin ağırlığı azalıyor” Yılda 7 milyar dolar azaldı” dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Eskişehir’de iş dünyası ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerine “Para Politikası ve Makroekonomik Görünüm” başlıklı bir sunum yaptı.

“HAZİRAN 2024’TEN İTİBAREN ENFLASYONU DÜŞÜRMEYE BAŞLADIK”

Kararlı para politikası duruşunun aylık enflasyonun ana eğilimini azalttığını ve iç talebin dengelenmesi, Türk lirasının reel olarak değer kazanması ve enflasyon beklentilerinin iyileşmesi yoluyla enflasyondaki düşüş sürecini güçlendirdiğini söyleyen Karahan, maliye politikasında daha fazla koordinasyonun önemli katkı sağlayacağını söyledi. bu sürece mümkün.

“İlk aşamada aldığımız tedbirlerle enflasyonun daha yüksek seviyelere çıkmasının önüne geçtik. 2024 Haziran ayından itibaren enflasyonu düşürmeyi hedefledik. Risk priminin düşmesiyle yıl sonunda enflasyonu yüzde 21’e düşürmeyi hedefliyoruz. Yabancı faizlerin ağırlığı ise yılda 7 milyar dolar azaldı.” Karahan, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri beklenen aralığa yaklaşana kadar sıkı para politikasının sürdürüleceğini söyledi.

Bu çerçevede resmi faiz oranının enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri dikkate alınarak öngörülen dezenflasyonist sürecin gerektirdiği sertliği sağlayacak şekilde belirleneceğini belirten Karahan, şöyle devam etti:

“Kurul, kararlarını temkinli bir yaklaşımla ve enflasyon görünümüne odaklı toplantılar temelinde alacak. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma bekleniyorsa para politikası araçları etkin bir şekilde kullanılacak.”

TCMB’nin reel sektörle güçlü bir iletişiminin bulunduğunu ve 2013 yılından bu yana ülke genelinde farklı sektör ve büyüklükteki şirketlerle belirli aralıklarla yüz yüze görüşmeler yapıldığını belirten Karahan, Eskişehir ve bölgede 500 şirket toplantısı gerçekleştirildiğini söyledi. 2024 yılında illerde ve son 5 yılda toplam 2 bin 321 şirket toplantısı yapıldı.

“GÖRÜŞMELERDEN ELDE EDİLEN NİTELİKLİ VE ZAMANINDA BİLGİLER KARAR VERME SÜREÇLERİNDE KULLANILIYOR”

TCMB Başkanı Karahan, şirket toplantılarından kaliteli ve zamanında elde edilen bilgilerin karar alma süreçlerinde kullanıldığını belirterek, “Yapısal sorunlara ve konjonktürel gelişmelere ilişkin bilgiler elde edilerek iletilen beklenti ve öneriler ilgili kamu kurumlarıyla paylaşılıyor.” dedi.

Sürdürülebilir büyüme, satın alma gücü ve verimlilik için fiyat istikrarının önemli olduğunu vurgulayan Karahan, fiyat istikrarını sağlayarak toplumsal refaha en büyük katkıyı sağlayacaklarını söyledi. Karahan: “Fiyat istikrarı yatırım ve üretim ortamını iyileştirir.” dedi.

Karahan, talep dengeleri, fiyat davranışları normalleştikçe ve beklentiler iyileştikçe enflasyonun düşeceğini söyledi.

Enflasyondaki düşüş sürecinin devam ettiğini belirten Karahan, mal enflasyonunun düşük kaldığını, hizmet enflasyonundaki düşüşün ise daha kademeli gerçekleştiğini söyledi.

“TALEP DENGESİ ENFLASYONUN DÜŞÜŞÜNE KATKI SAĞLIYOR”

Fatih Karahan, enflasyonun düşmesine talep dengesinin katkı sağladığını söyledi. Karahan, sanayi sektöründeki şirketlerin fiyatlama davranışlarının iyileştiğini, tüketici ve şirketlerin enflasyon beklentilerinin de düşmeye başladığını belirtti.

Karahan, rezervlerin Mayıs 2023’ten Ocak 2025’e kadar 115 milyar dolar arttığını, rezervlerdeki iyileşmenin yurt içi kaynaklı olduğunu söyledi.

Cari açığın azalmasının Mayıs 2023 ile Kasım 2024 arasında dış finansman ihtiyacını 48 milyar dolar azalttığını, 2023 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 5 olan cari açığın GSYH’ye oranının ise yüzde 0,7’ye gerilediğini ifade eden Dr. Karahan, 2024’ün üçüncü çeyreğinde sermaye girişlerinin yeniden başladığını söyledi.

Karahan, döviz kurunun seviyesi konusunda herhangi bir hedeflerinin olmadığını vurgulayarak, “Döviz arzı artıyor, dövize talep azalıyor.” dedi. dedi.

“KORUNMALI PARA MEVDUATLARINDAKİ DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR”

Döviz korumalı mevduattaki (KKM) düşüş devam ederken TL’ye olan talebin güçlü kaldığını belirten Karahan, şöyle konuştu: “Ağustos 2023 ile Ocak 2025 arasında KKM bakiyesinde 111 milyar dolarlık azalma yaşanırken, TL mevduatın payı arttı. %31,6’dan %59,3’e.

“Kaynak girişi arttıkça faiz maliyeti düşüyor. Mayıs 2023’ten sonra 53,5 milyar dolarlık kaynak girişi gerçekleşti.” Karahan, Türkiye’nin ihracatı artarken ithalatının azaldığını söyledi. Karahan, Mayıs 2023 ile Aralık 2024 arasında ihracatın 7,7 milyar dolar arttığını, ithalatın ise 32 milyar dolar azaldığını bildirdi.

Küresel ticaretin yavaş yavaş toparlansa da zayıf olduğunu belirten Karahan, şöyle konuştu: “Avrupa’ya mal ithalatı zayıf. Avrupa’ya mal ithalatı yavaşlarken, Avrupa’da pazar payımız artıyor.” dedi.

Sanayi üretiminin 2022’den itibaren yataya yakın bir seyir izlediğini belirten Karahan, reel sektöre verilen desteğin devam ettiğini söyledi.

Karahan, özellikle KOBİ’lerde genel olarak reeskontlu kredi kullanımının arttığını kaydetti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu