Güncel Haberler

Yüksek teknolojili ürün ihracatı 10 milyar dolara ulaştı

TÜİK ve Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı 2025'in derlediği verilere göre, Türkiye'nin imalat sanayiindeki orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatı 10 yılda 100 milyar dolara ulaştı.

Türkiye'nin orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatı 2013 yılında 53,1 milyar dolar iken 2017 yılında 60,1 milyar dolara ulaştı. Bu ürünlerin ihracatı 2021 yılında 77,4 milyar dolara yükselmiş, 2022 yılında ise 88,7 milyar dolara ulaşmıştı. Geçen yıl orta-yüksek düzeyde ihracat ve yüksek teknolojili ürünler 97,3 milyar dolara ulaştı dolar.

Bu yılın Ocak-Eylül döneminde orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatı 73,4 milyar doları buldu.

Öncelikli sektörler ve insan sermayesi desteklenecek

Bakan Kacır, söz konusu verilere ilişkin değerlendirmesinde, son 22 yılda rekabetçi üretim için imalat sanayinde yatırımı, üretimi, istihdamı ve ihracatı artıracak politikalara öncelik verdiklerini anlattı.

Milli gelirin son 22 yılda 238 milyar dolardan 1,1 trilyon dolara çıktığını belirten Kacır, 2002'de dünyanın 18'inci büyük ekonomisi olan Türkiye'nin her yıl ortalama yüzde 5,4 büyüdüğünü, artık satın alma gücüne göre dünyanın 11. büyük ekonomisi haline geldi.

Kacır, imalat sanayi sektörlerinde istihdam, üretim, ticaret, katma değer ve teknoloji düzeylerinin arttığını vurgulayarak, kimya, tıbbi-ilaç cihazları, makine, elektrikli teçhizat, 'otomotiv, elektronik ve demiryolu araçlarının öncelikli sektörler olacağını kaydetti. .

Ürün teknolojisi, inovasyon, kalite ve verimliliği sağlayarak katma değeri yüksek üretimi artıracaklarını vurgulayan Kacır, yüksek teknoloji ve verime dayalı yatırımlarla istihdamı, üretimi ve ihracatı artıracak, bu doğrultuda sermaye insanını güçlendireceklerini söyledi.

2025'te hedef 117,1 milyar dolar

Kacır, yüksek katma değerli üretime yönelik sanayi politikasıyla yapısal dönüşümü hızlandıracaklarını, Türkiye'nin orta ve yüksek teknolojili ürün ihracatının imalat sanayi ihracatı içindeki payının artırılmasını hedeflediklerini söyledi.

Türkiye'nin yüksek teknolojili ürün ihracatının 10 milyar dolara yaklaştığını belirten Kacır, şöyle devam etti:

“Orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatımız geçen yıl rekor kırarak 97,3 milyar dolara ulaştı, bu yıl ise 9 ayda 73,4 milyar dolar seviyesindeyiz. Önümüzdeki yıl da ihracatımızın artırılmasını kararlılıkla destekliyoruz. Orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünleri ihraç edeceğiz.” Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programında da belirttiğimiz gibi imalat ihracatındaki payının yüzde 44'e yaklaşmasını bekliyoruz, bu ihracatın 2024'te yaklaşık yüzde 104 milyar dolar olmasını, 2025'te ise 117,1 milyar dolara çıkmasını hedefliyoruz.”

Yeni teşvik programları yolda

OSB sayısını 191'den 362'ye çıkararak ve 45 sanayi bölgesi oluşturarak Türkiye'yi küresel bir üretim üssü haline getirdiklerinin altını çizen Kacır, 104 teknoparkta 11 bine yakın firmanın teknolojik geliştirme çalışmaları yürüttüğünü belirtti.

Katma değerli üretim, yeşil ve dijital dönüşüm odaklı imalat sanayinin dönüşümüne yönelik yeni araçları devreye aldığını belirten Kacır, şöyle konuştu: “Yıllık yüksek teknolojili ürün ihracatımız, yarıdan fazlası yurt dışından yapılıyor. Havacılık ve savunma sanayinin payı 9,1 milyar doları aştı. Yüksek teknoloji yatırımlarında araştırma ve geliştirmeye güveniyoruz.” “Seri üretime uçtan uca bütünsel bir destek mekanizması kuran 'Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı' ile şu ana kadar 102 milyar liralık bir yatırımı harekete geçirdik. “Yatırım Taahhüdü Karşılığı Peşin Kredi” (YTAK) programımızla yüksek teknolojili yatırımlara uzun vadeli, cazip şartlarda finansman sağlıyoruz” dedi.

Türkiye'yi yeni teknoloji yatırımlarının adresi haline getirecek, tarihin en büyük ölçekli teşvik programı olan HIT-30 yüksek teknoloji yatırım programının açıklandığını vurgulayan Kacır, şöyle konuştu: “Programla yatırımcılarımıza teşvike dayalı yatırım olanağı sağlıyoruz. projelerin yanı sıra pazar gelişimine destek, cazip şartlarda finansman ve uygun yatırım alanları.” “Ekonomimizin lokomotif sektörlerinin sürdürülebilirlik ve verimlilik odaklı dönüşümünü destekleyecek yeni projeleri devreye alıyoruz. Sanayicilerimizin ikili dönüşüm ihtiyaçları doğrultusunda yeni teşvik araçlarını devreye almaya devam edeceğiz” dedi.

Mehmet Fatih Kacır, Büyük Veri, Nesnelerin İnterneti, Endüstriyel Robot Teknolojileri, Akıllı Sensör Teknolojileri, Yapay Zeka Tabanlı Siber Fiziksel Fabrika Sistemleri ve Bileşenleri, Siber Güvenlik, Akıllı Sistemler Dahil İmalat Sanayine Özel 8 Dijital Teknoloji ve esnek otomasyon ile sanal/artırılmış gerçeklik alanını proje teklif çağrısı kapsamına aldıklarını ekliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
gaziantep escort