Güncel Haberler

Bu yıl 8. kez düzenlenen yarışmayı ve sonuçlarını konuştuk: Kısa filmin etkisi büyük

Kısa film çeken yönetmenler görünür olmama, ihtiyaç duydukları alana sahip olmama gibi sorunlar yaşıyor ve kısa filmlerin ekonomik getirisi olmuyor. Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması sanat yönetmeni Zeynep Atakan ve Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan ile bu temayı ve yarışmadaki bu yılın filmlerini konuştuk.

EN BAĞIMSIZ TÜR

Zeynep Atakan festivalle ilgili şunları söyledi: “Bu yıl nitelik açısından çok güçlü çalışmaların olduğu bir yıldı. “Çok titiz bir ön seçim yapıldı ve bu yüzden oldukça yoğundu” dedi.

Kısa Film Yarışması’nın ayrıca kamuoyunun pek bilmediği bir yan etkinliği de var. Genç veya kariyerinin başındaki yönetmenlerin çoğu, ödül töreninden bir gün önce film endüstrisindeki uzmanlardan ve büyük oyunculardan bir tür tavsiye alır. Bu toplantılar yarışmaya film çekmek kadar katkı sağlıyor. Örneğin bu yılki yan etkinlikte genç sinemacılar Merve Dizdar gibi pek çok isimle tanışma ve sohbet etme fırsatı buldu.

Öte yandan kısa filmleri “öğrenci filmleri” ile karıştırmamak, bir basamak olarak görmemek gerekir. Atakan bu bakış açısının zararlarını ve nasıl önlenebileceğini şöyle açıklıyor: “Öncelikle pratik hayatta bu bakış açısı bu şekilde algılansa da kısa film bir tür ve en bağımsız türdür. Türkiye’de henüz mevcut olmasa da kısa film dağıtımını yapan, satın alan, satan, hatta kariyerlerine sadece kısa film çekerek devam eden yönetmenler var. Burada öncelikle “öğrenci filmi” ile “kısa film” arasındaki farkı incelememiz gerekiyor. Sorunuzun cevabı, film endüstrisine sağlıklı bir bakış açısı geliştirmek için eğitim, ağ oluşturma ve mesleki yenilikleri takip etmeniz gerektiğidir. Yani kulaktan dolma değil, güçlü kaynaklardan bilgi alarak, gelişime açık, süreç odaklı yaşayarak ilerlemek gerekiyor.”

‘KÜRESEL SORUNLARIN FARKINDALIĞI’

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, sinemaya gönül vermiş genç sanatçıların hayatlarına dokunmaktan ve onları desteklemekten mutluluk duyduklarını belirterek, şöyle konuştu: “Yarışmanın en önemli özelliklerinden biri de her yıl ele alınarak farkındalık yaratılmasına yardımcı olması. sinema aracılığıyla farklı bir küresel sosyal sorun.” Safkan, ayrıca finale kalan filmlerin sanatsal açıdan değil sosyal açıdan değerlendirilerek belirlenen filmlere 3 yıldır “Sosyal Etki Ödülü” verildiğini belirterek, bu ödüle değer katacak yenilikler getireceklerinin altını çizdi. rekabeti devam ettirin, önümüzdeki yıllarda zamana ayak uyduracağım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking