Güncel Haberler

Eryılmaz’ın eseri kapsülle Ay’a gönderildi

Eryılmaz, “Ay mıydı, Gün müydü?” kapsül içinde. Halk türküsünü besteledi. Proje, Dünya kültürünün korunması amacıyla Amerika’daki Carnegie Mellon Üniversitesi tarafından geliştirildi. Erberk Eryılmaz ile projeyi konuştuk.

ÂŞIK İZZET’TEN İLHAM

  • Çalışmanızı ne zaman oluşturdunuz? Hikayesini öğrenebilir miyiz?

Yaklaşık 10 yıl önce Carnegie Mellon Üniversitesi’nde okurken üniversitemizin Ay’a zaman kapsülü gönderilmesi planlanmıştı. Carnegie Mellon Üniversitesi dünyanın en iyi 30 üniversitesi arasında sayılan önemli bir üniversite ve bu fikirden tüm fakültelerin ortak çalışmasıyla Ay’a ulaşmayı hedefleyen The MoonArk projesi doğdu. Bu tarihi olaya bir katkıda bulunmak istedim. Üniversitede kurulan komisyona Türk ve geleneksel müziğimizi konu alan bir çalışma sundum ve kabul edildiği için çok şanslıyım. Bu müzikte bana ilham veren Âşık İzzet’e ait olduğu düşünülen “Mecnun Leyla’mı Gördüm” türküsü oldu.

Anadolu’nun güzelliklerinin gezegenimizin dışındaki unsurlarla anlatıldığı muhteşem bir eser. Bu kayıtta elbette sazımızın ve Türkçemizin de yer alması gerekiyordu. Üniversiteden müzisyen arkadaşlarımızla birlikte şu anda Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde birlikte çalıştığımız besteci Önder Özkoç da sesi ve enstrümanıyla kayıtta yer aldı. Müziğin sonunda o sırada henüz birkaç aylık olan oğlum Remi de nefes sesiyle katkıda bulundu.

  • Ay’a gönderilme sürecini anlatır mısınız? Ne anlama geliyor?

Bu, 1972’den bu yana Ay’a ulaşan ilk Amerikan projesi. Yine üniversite tarafından geliştirilen MoonArk ve Iris Rover, 8 Ocak’ta Vulcan Roketi ile Ay’a gönderildi.

The MoonArk’a müzik eserlerinin yanı sıra tarihten, DNA’dan, okyanus ve nehir sularından önemli görsel sanat örnekleri ve Dünya’dan çeşitli taş örnekleri de gönderildi. Buradaki en büyük amaç, eğer insanlık bir gün Dünya’dan ayrılırsa bize Dünya’daki yaşamı ve kültürü hatırlatacak bir zaman kapsülü yaratmak. Bu proje aynı zamanda Ay’a ilk müziği de getirecek. Böylesine büyük bir fikrin parçası olmak ve Anadolu kültürüne dayalı çalışmalarla katkıda bulunmak benim için büyük mutluluktu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking