Güncel Haberler

İngiltere ve çıkmaza giren savaş

Bazıları bunu sanki yeni bir habermiş gibi değerlendirdi. Ancak geçen yılın yazında Ukrayna’nın önde gelen yayınlarından Ukrayinska Pravda, 29 Mart 2022’de Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi kaynaklarına dayanarak tarafların İstanbul’da anlaşmanın eşiğinde olduğunu ancak Boris’in 9 Nisan’da Kiev’e hazırlıksız bir ziyarette bulunan Johnson. Zelensky’ye Rusya ile müzakere yapmaması yönünde çağrıda bulunduğunu ve müzakerelerin artık çıkmaza girdiğini yazdı. İngiltere’nin bu savaştaki etkisini de hem bu yazımda hem de “Ukrayna: Dünyanın Siyasi Fay Hattı” kitabımda dile getirdim.

TESLİM OLMAYA HAZIRDI

Savaşın ikinci gününde Ukrayna yönetimi, NATO üyeliğinden vazgeçmeye hazır olduğunu açıklamış ve bunun karşılığında yalnızca üçüncü ülkelerden Ukrayna’nın güvenliğine ilişkin garanti talep etmişti. Rusya da savaş alanında zorluklarla karşılaşınca ve ani bir operasyonla Kiev’i ele geçiremeyeceğini görünce anlaşmaya varma eğilimi daha da arttı. O günlerde anlaşmaya varmak daha kolaydı, çünkü İstanbul’da müzakereler devam ederken Ruslar henüz Mariupol’u ele geçirememiş, dolayısıyla Donbass’taki Rus kuvvetleri ile Kırım arasında kara bağlantısı henüz kurulmamıştı. Rusya’yı o bölgeden ayrılmaya ikna etmek artık neredeyse imkansız hale geldi. Ayrıca Rusya, geçtiğimiz yılın sonbaharında işgal altındaki bölgelerde referandum yaparak bu bölgeleri resmen topraklarına kattığını ve bu kararı Anayasaya dahil ettiğini açıklamıştı. Bu da savaşı çıkmaza sürükleyen bir diğer önemli gelişmeydi.

‘GENEL İSTİLA’ OLASILIĞI

Geçtiğimiz yıl özellikle ABD ve İngiltere, Ukrayna’nın Batı’dan aldığı yardımla Rusya’ya kısa sürede diz çöktürebileceğini iddia etmişti. Bu beklentilerin yükselmesinde Ukrayna’nın savaştaki bazı beklenmedik başarıları (ve Rusya’nın büyük başarısızlıkları) da etkili oldu. Batı’nın sürekli olarak Ukrayna’ya destek vereceği ve Rusya’nın çökerek yalnızlığa sürükleneceği söylendi.

Ancak geçen gün Ukraynalı bir komutanın verdiği röportaj, durumun artık çok farklı olduğunu gösteriyor. Ukrayna Kombine Kuvvetler Komutanı Sergey Nayev, ABC News’e yaptığı açıklamada, Rusya’nın İran ve Kuzey Kore gibi “şer ekseni” ülkelerinden destek alırken, Ukrayna’nın uluslararası desteğinin önümüzdeki dönemde azalacağını, bunun da Ukrayna’nın kendini savunma kabiliyetini azaltacağını söyledi. savaş “güney ve doğu çerçevesinin” ötesine geçebilir, yani konumsal savaşlar yerine ülke yeniden genel bir işgale maruz kalabilir.

Rusya beklediğini yapamadı ve zorluklarla karşılaştı. Ancak belirtildiği gibi ülke Batı’nın yaptırımlarına boyun eğmedi. Bakalım bu kış savaş nasıl gelişecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking