Güncel Haberler

İnsülin direncinin en sık nedeni: obezite – SAĞLIK

ÇOCUKLARDA İNSÜLİN DİRENCİ

İNSÜLİN DİRENCİNİN EN SIK NEDENİ: OBEZİTE

ÇOCUKLARDA İNSÜLİN DİRENCİNİN GÖSTERGESİ NEDİR?“İnsülin direncine sıklıkla karaciğer yağlanması eşlik ediyor. Sanılanın aksine çocuklarda insülin direnci olduğu için obezite oluşmuyor, obezite nedeniyle insülin direnci oluşuyor. Ancak yüksek insüline bağlı olarak artan yağ dokusunun etkisiyle kilo vermek daha da zorlaşıyor” diyen Liv Hospital Çocuk Endokrinolojisi ve Metabolik Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Kara, insülinin tanımını yaparak insanların merak ettiklerini anlattı. Çocuklarda insülin direnci hakkında. İnsülin nedir?
İnsülin, pankreasta üretilen önemli bir hormondur ve vücudun tüm dokularındaki şeker, yağ ve protein metabolizmasını etkiler.

İnsülin direnci nedir?
İnsülin direnci, insülin hormonunun hücresel etkilerine karşı doku tepkisinin bozulması durumudur.

İnsülinin temel işlevi, karbonhidrat bazlı besinlerle vücuda alınan ve kan dolaşımına, kaslara ve yağ dokularına salınan şekerin (glikoz) geçişini sağlamaktır. Dolayısıyla bir yandan yemek sonrası artan kan şekeri seviyesini düşürür, diğer yandan hücrelerin glikozu kullanmasını sağlayarak enerji ihtiyacını karşılar.Dokulardaki insülin duyarlılığı azalırsa insülin normal seviyelerine ulaşır. yeterli etki göstermez ve tüm vücudun glikozu kullanma yeteneği azalır, kan şekeri artar. Pankreas daha çok çalışarak ve insülin üretimini artırarak bu direnci kırmaya çalışır. Dolayısıyla insülin direnci, yüksek insülin sayesinde kan şekeri düzeyinin normal sınırlar içinde tutulması durumu olarak tanımlanmaktadır.İnsülin direnci, tip 2 diyabetin gelişimindeki temel karakteristiktir ve hastalığın başlangıç ​​aşamasını temsil eder. İnsülin direnci olan kişilerde yıllar geçtikçe pankreasın insülin üretimi azalmaya başlar, kan şekeri düzeyi giderek yükselir ve sonunda tip 2 diyabet (diyabet) gelişir.İnsülin direncinin en sık nedeni nedir?

  • İnsülin direncinin en yaygın nedeni obezitedir. Ancak her obez bireyde insülin direnci görülmez ve nadiren çocuklarda ve aşırı kilolu olmayan erişkinlerde de görülebilir.
  • Ayrıca insülin direnci fizyolojik bir durum olarak da ortaya çıkabilmektedir. Örneğin fizyolojik insülin direnci ergenlik döneminde büyüme hormonları ve seks hormonlarındaki artışa bağlı olarak gelişir ve ergenliğin tamamlanmasıyla birlikte düzelir.
  • Yüksek kalorili beslenme, aşırı şeker (karbonhidrat) tüketimi ve hareketsiz yaşam tarzı obeziteyle birlikte insülin direncine de neden oluyor.
  • Çocuklarda vücuttaki yağ dokusu (yağ deposu) miktarı arttıkça insülin duyarlılığı azalır.
  • Özellikle göbek çevresinde, karın boşluğunda ve karın içi organlarda biriken yağ dokusu insülin direncinin nedenidir.
  • İnsülin direncine sıklıkla karaciğer yağlanması eşlik eder. Sanılanın aksine çocuklarda insülin direnci olduğu için obezite oluşmuyor, obezite nedeniyle insülin direnci oluşuyor. Ancak yüksek insülin seviyesinin yağ artırıcı etkisi nedeniyle kilo vermek daha da zorlaşır.

İnsülin direnci sendromu nedir?
Obezite, tip 2 diyabet, hipertansiyon ve dislipidemi (kan yağ bozuklukları) kombinasyonuna metabolik sendrom denir. Bu hastalıkları birbirine bağlayan ortak mekanizma insülin direncidir. İnsülin direnci sendromu olarak da adlandırılan bu durum;

  • Ateroskleroz ve koroner kalp hastalığı gibi kardiyovasküler hastalıkların görülme sıklığı artar.
  • Ayrıca PKOS nedeniyle kızlarda adet düzensizliklerine ve aşırı kıllanmalara da neden olabilir.

Nasıl ölçülür?

  • İnsülin direncini teşhis etmek için açlık insülininin ölçülmesi, şeker yükü testlerinde insülinin değerlendirilmesi, kan şekeri ile insülin düzeylerinin birlikte ölçülerek belirli endekslerin hesaplanması gibi yöntemler kullanılmaktadır. Ancak bu yöntemlerin hiçbiri çocuklarda tüm vücut insülin duyarlılığını ölçecek kadar etkili değildir.
  • Fizik muayenede; Boyun, ense, koltuk altı ve kasık gibi deri kıvrım bölgelerinde kahverenginin koyulaşması (acanthosis nigricans) insülin direncinin bir göstergesidir. Ancak bu semptomun görülmemesi insülin direncini dışlamaz ve insülin direnci olmayan bazı kişilerde de bulunabilir.

Tedavi sürecinde neler önemlidir?

  • İnsülin direncinin tedavisi sağlıklı beslenme ve egzersizle kilo vermekten geçer.
  • Daha az şekerli ve yağlı yiyecekler yemek, tam tahıllar ve lif oranı yüksek, glisemik indeksi düşük (kan şekerini yavaş yavaş yükselten) yiyecekleri seçmek insülin duyarlılığını artırır.
  • Aerobik egzersizler kas insülin direncini azaltmada etkilidir.
  • Sağlıklı beslenme ve egzersize rağmen kilo vermede direnç görülüyorsa insülin duyarlılığını artıran ilaç tedavileri verilebilir. Bu amaçla onaylanan tek ilaç metformindir ve 10 yaş üzeri çocuklarda kullanılabilir.

Sonuç olarak, diyet ve egzersizi içeren yaşa bağlı değişiklikler insülin duyarlılığını artırır ve gelecekteki diyabet, hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıkları önler. Bazı özel durumlarda tedaviye ilaç da eklenebilir.
Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber