Reuters duyurdu: Putin’in yolsuzluk ve suistimal dosyasını ifşa eden ve en güçlü rakibi olan muhalif Alexei Navalny öldü!
Rusya Federal Cezaevi Servisi, tutuklu Rus muhalefet lideri Alexei Navalny’nin hayatını kaybettiğini duyurdu. Rus muhalif Alexei Navalny, Rusya’nın kuzeyindeki kutup bölgesindeki bir hapishanede tutuldu.
Cezaevi yetkilileri açıkladı
Rus hapishane yetkilileri, Navalni’nin yürüyüşe çıktıktan sonra rahatsızlanarak bilincini kaybettiğini, doktorların müdahalesine rağmen kurtarılamayacağını ve hayatını kaybettiğini açıkladı.
Reuters haber ajansının haberine göre Navalni’nin sözcüsü Kira Yarmysh, onun ölüm haberini teyit edemediğini ancak Navalni’nin avukatının hapse gireceğini söyledi.
Rusya Federal Cezaevi Servisi (FSIN) yaptığı açıklamada, “Navalny’ye yapılan gerekli tıbbi müdahaleler olumlu sonuç vermedi. Doktorlar onun öldüğünü belirledi. Ölüm nedeni araştırılıyor.” ifadelerine yer verildi.
19 YIL HAPİS CEZASINI ALDI
Bir süredir cezaevinde kendisinden haber alınamayan Navalny’nin, Rusya’nın kuzeyindeki kutup bölgesindeki bir cezaevine nakledildiği açıklandı.
Putin’e karşı muhalefetiyle tanınan Navalny, 19 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
PUTİN’İN YOLSUZLUK VAKALARINI İFŞA ETTİ
Rus muhalefet lideri, yolsuzlukla mücadele aktivisti ve avukat Alexei Navalny, Başkan Vladimir Putin’in yakın çevresi de dahil olmak üzere Rus yetkililerin yolsuzluklarını ve suiistimallerini açığa çıkaran blogu sayesinde dünya çapında üne kavuştu.
2020’DE ZEHİRLENDİ
Navalny, Putin’e muhalefeti nedeniyle birkaç kez tutuklandı ve hapse atıldı. 2014 yılında “zimmete para geçirme” suçlamasıyla mahkum edildi.
2020 yılında sinir gazıyla zehirlenen Navalny, Rusya’ya dönmeden önce aylarca Almanya’da tedavi gördü ve hemen tutuklanarak hapis cezasına çarptırıldı.
Navalny’nin hapsedilmesi dünya çapında protestolara ve kınamalara yol açtı; ABD de dahil olmak üzere pek çok ülke Navalny’nin serbest bırakılması ve zehirlenmesiyle ilgili soruşturma yapılması yönünde çağrıda bulundu. Navalny’nin davası Rusya’daki siyasi özgürlük ve insan hakları mücadelesinin sembolü haline geldi.