Güncel Haberler

Sivas’ta rekora yağış engeli! Çiftçi tarlaya giremedi..

Üretimde ilk 5’te yer alan Sivas’ta şeker pancarı hasadı devam ediyor. Şeker pancarı sektöründe her yıl rekor rekolteyle adından söz ettiren Sivas, bu yıl yağışlardan olumsuz etkilendi. Nisan ayında başlayan ve yaklaşık 4 ay devam eden yağışlar nedeniyle şeker pancarı toprağa ulaşamadı. Çiftçilerin ikinci kez ektiği şeker pancarında yağışlar nedeniyle verimde düşüş yaşandı. 1 milyon 200 bin ton civarında beklenen rekolte ise 800 bin ile 1 milyon ton arasında kaldı. Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, “Sivas’ta şeker pancarı her yıl rekor rekolteye ulaşıyor. Ancak 2023 yılı bahar aylarında aşırı yağışlar nedeniyle çiftçilerimiz şeker pancarı ekiminde zorluk yaşadı. Sezon başında yoğun yağışlar nedeniyle pancar kalmadığından çiftçimiz ikinci kez ekim yaptı. Bu nedenle bu yılki performans geçen yılın performansını geçemedi.” dedi.

“HEDEFİMİZ YAKLAŞIK 1 MİLYON 200 BİN TON”

Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ ise yağışlar nedeniyle istenilen verimin alınamadığını belirterek, şöyle konuştu: “Geçen yıl 800 bin ile 1 milyon ton arasında olan rekolte bu yıl da değişmedi. Bu yılki hedefimiz 1 milyon 200 bin ton civarındaydı. 2024 baharında yağışlar istediğimiz gibi giderse bu rekolteyi aşacağız. Sivas çiftçisi her yıl katlanarak şeker pancarı ekimine devam ediyor. Bu yıl verimimiz ve kalitemiz çok iyi ama verimi geçen senenin üzerine çıkarmayı başaramadık. Artık sökümler başladı. Sivas’ta üretilen şeker pancarını hammadde olarak Erzincan, Turhal, Malatya, Kayseri ve Yozgat’a sağlıyoruz.” Şeker pancarına özen gösteriyoruz” dedi.

“ÇİFTÇİMİZ GELECEK SEZONUN HAZIRLIKLARINA BAŞLADI”

Çetindağ, çiftçilerin gelecek sezona hazırlandığını söyledi., “Bahar yağmurlarından dolayı çiftçiler tarlalara girip ekim yapamadı. Mayıs ayı sonuna doğru şeker pancarı ekimi yaptı ancak bu durum verimi ve parsel sayısını azalttı. Bu yıl ekim alanımız daha az olsa da geçen yılla aynı verimi aldık.Biz iş sahibi olduk. Bu yıl yağışlar istediğimiz gibi olsaydı 1 milyon 200 bin ton civarında hasat yapacaktık. Çiftçilerimiz gelecek sezonun hazırlıklarına başladı” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking