Güncel Haberler

Dışişleri Bakanı Fidan: ABD ile pozitif gündemle yeni sayfa açarak devam etme imkanı var

Amerika ile Türkiye arasında 2021 yılında kurulan Stratejik Mekanizmanın 7. toplantısını gerçekleştirmek üzere Washington’a giden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, temaslarını tamamladı.

Fidan, burada bulunan Türk gazetecilerle yaptığı görüşmede Amerikan programını değerlendirdi.

Washington’da ABD’li mevkidaşı Antony Blinken, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Kongre üyeleriyle yaptıkları görüşmelerde, ABD’nin YPG/PKK’ya verdiği destek ve FETÖ’ye ilişkin alınacak tedbirlerin yanı sıra ikili ve bölgesel konuları detaylı bir şekilde ele aldılar. Fidan, görüşmelerinde Gazze meselesine geniş yer ayırdığını söyledi.

Fidan, ABD’li mevkidaşlarıyla enerji, ekonomi, finans, terörle mücadele ve bölgesel konuların yanı sıra Gazze, Suriye ve Ukrayna gibi önemli konularda da görüş alışverişinde bulunduklarını ve Türkiye’nin bu konulardaki tutumunu net bir şekilde ifade ettiklerini söyledi. temalar.

GAZZE SORUNU GÜNÜN ANA GÜNDEMİ OLDU

Fidan, Amerikalı mevkidaşlarıyla yaptıkları görüşmelerde İsrail’in özellikle Gazze’de akan kanının durdurulması için neler yapılması gerektiğine dair birçok konuyu ele aldıklarını anlattı.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bir grup ülkenin oluşturduğu diplomatik baskı ve gözetim ortamında Batılı ülke ve kurumların bazı adımlar atması gerektiğini anlatan Bakan Fidan, şöyle konuştu: “Özellikle son aylarda artan ve dayanılmaz hale gelen insani trajedinin ardından, Uluslararası toplum derhal Gazze’ye insani yardım göndermeli.” “Malların Türkiye’ye teslimi konusunda görüşlerimizi paylaştık, burada atılabilecek adımları görüştük. Türkiye olarak yapmamız gerekenleri, bu konuda ABD’den beklentilerimizin neler olduğunu bir kez daha dile getirdik.” dedi.

İsrail-Filistin sorununa kalıcı siyasi çözümün ancak bağımsız bir Filistin devleti ve iki devletli çözüm çerçevesinde olacağını vurgulayan Fidan, şöyle konuştu:

“Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir fikir birliği olmadı, şu konularda hemfikirim: Ateşkes, kimisi insani ateşkes diyor, kimisi bizim gibi kesintisiz kalıcı ateşkes, insani yardımın girişi ve sivil ölümlerinin bir an önce durdurulması. ve iki devletli çözüm. Sadece ateşkes değil, “İki devletli çözüm derhal hayata geçirilmelidir. Artık neredeyse tüm dünya bu konuda hemfikir.”

Fidan, ABD yönetiminin Gazze’de geçici liman oluşturma yaklaşımının uluslararası toplumun tepkisi sonucu ortaya çıktığını, birçok ülkenin kendini bir şeyler yapmak zorunda hissettiğini vurguladı.

“GAZZE’DEKİ DURUM VİCDAN ÜZERİNDE AĞIR BİR AĞIRLIKTIR”

Gazze’deki durumun sadece “vicdanlar üzerinde ağır bir yük” olmadığını, aynı zamanda ülkelerin toplumlarını harekete geçirecek bir fitil olabileceğini hatırlatan Fidan, şöyle konuştu: “Artık bu büyük trajediye son verilmesi, Gazze’deki kardeşlerimizin yaşadığı bu büyük katliamı ve bu hedefe yönelik somut adımların atılmasını sağlamaktır.” Bu bir sorumluluktu.” yorumunu yaptı.

AA-20240309-33934971-33934967-MINISTER_FIDAN_GAZZELI_KARDESLERIMIZIN_TRAJEDIİNİ_SONLANDIRMAK_VAZGECILMEZ_BIR_RESPONSABILITÀ

Bakan Fidan şunları söyledi:

“Bildiğiniz gibi konu İsrail olunca uluslararası sistemin, özellikle de Batı merkezli sistemin kör, sağır ve dilsiz olduğunu uzun zamandır biliyoruz, yani bu dünyada herkesin bildiği bir gerçek. Bunu söylemekten bile korkuyor, bazıları söylemekten bıktı. Ama Gazze’de 30 binden fazla insan var.” “Çok sayıda masum sivilin kasten öldürülmesi artık zulmün yeni bir noktasını temsil etmektedir. Dolayısıyla bunun uluslararası sistemde yaratacağı kriz ve bölgede yaratacağı patlamalar artık tahammül edemeyeceğimiz bir gerçektir ve devletlerin bu duruma el atması gerekmektedir. uygun davran .”

F-16 VE F-35 DEĞERLENDİRMESİ

F-16’larla ilgili siyasi sürecin tamamlandığını ve Biden yönetiminin bu süreçte karar alarak Kongre’ye bilgi verdiğini kaydeden Fidan, uçağın üretimi ve teslimatıyla ilgili teknik süreçlerin artık başladığını söyledi.

Fidan, şöyle konuştu: “ABD yönetimi burada bir vasiyetname sunmuş ve Kongre’ye bildirmiş. Belli bir süreçten sonra Kongre tarafından onaylandı ve vasiyetin oluşturulması süreci tamamlandı. Bundan sonrası aslında teknik bir süreç. Bu devam eden bir süreç. Savunma bakanlıkları ve ilgili şirketler arasında.” dönem.” dedi.

F-35 konusuna da değinen Fidan, şunları söyledi:

“Biliyorsunuz F-35 konusunda biz de bu programın içindeydik, sonra S-400 meselesini bahane ederek buradan haksız bir ayrılma oldu. Biz bir kez daha yerimizdeyiz, yani işte buradayız.” Burada yaptığımız milli bir ödeme, almamız gereken uçaklar var. Türkiye “Elbette biz bu konuları geniş akılla, açık fikirle konuşmaya, tartışmaya her zaman hazırız. Bu aşamada aslında “Bu konuları farklı açılardan tartışabileceğimize inanıyoruz. Amerika’nın da bu konuda açık fikirli olması gerektiğini düşünüyoruz, bazı fikir alışverişleri oluyor.”

AA-20240309-33934971-33934966-MINISTER_FIDAN_GAZZELI_KARDESLERIMIZIN_TRAJEDIİNİ_SONLANDIRMAK_VAZGECILMEZ_BIR_RESPONSABILITY

YPG/PKK TEHDİTİNE VURGU

ABD’nin YPG/PKK’ya verdiği desteğin sadece silahlar değil, aktarılan yetenekler, verilen eğitimler ve oluşturulan kurumsallaşmanın da Türkiye için tehdit oluşturduğunu vurgulayan Fidan, şöyle konuştu: “Türkiye Cumhuriyeti Devleti anlaşmalar yapıyor. sınırları içinde veya dışında kendisine tehdit oluşturan tüm terör tehditleri ve merkezleriyle.” “Meşru ulusal ve uluslararası hukuk çerçevesinde mücadele ediyor ve mücadele etmeye devam edecek. Kimse bizi bundan alıkoyamaz.” dedi.

Bakan Fidan, “Geçici olarak başlattığınız bu sürecin kalıcı bir sürece dönüşmesinin, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin ilerlemesinin önündeki en büyük engel olduğunu söyledik. Bunun bir an önce sona ermesi ve çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledik.” çözüm buldu”. “Riski terör örgütü oluşturuyor. Bu her iki ülkenin de çıkarına olan bir konu değil.” dedi.

Fidan, “Suriye’de YPG ile ilişkilerden duyduğumuz memnuniyetsizliği ve bunun iki ülke ile NATO üyesi iki ortak arasında oluşturduğu stratejik tehlikeyi bir kez daha vurguladık.” dedi.

(AA)Bu içerik Devrim Karadağ tarafından yayınlanmıştır.

İlk sayfa
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Seçim yaklaştıkça ifadeler sertleşiyor!  AK Partili Elitaş'tan çok konuşulan açıklama: Sergileniyormuş gibi...Seçim yaklaştıkça ifadeler sertleşiyor! AK Partili Elitaş’tan çok konuşulan açıklama: Sergileniyormuş gibi…
Ölüme meydan okudu!  İşte o anlarÖlüme meydan okudu! İşte o anlar
Bartın'da Yaşam Pazarı!  1 ölü, 27 yaralı... Yol trafiğe kapatıldıBartın’da Yaşam Pazarı! 1 ölü, 27 yaralı… Yol trafiğe kapatıldı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking